Bacteriën, Virussen
Wat zijn bacteriën en virussen?
Bacteriën zijn eencellige organismen. Ze zitten overal maar ze zijn met het blote oog niet zichtbaar, de gemiddelde grootte van een bacterie is één micrometer, eenduizendste deel van een millimeter. Er zijn goede bacteriën en slechte bacteriën. Als slechte bacteriën in het lichaam komen kunnen ze ziekmakend zijn. Dat komt doordat ze giftige stoffen maken.
Virussen zijn nog kleiner dan bacteriën. Als ze in het lichaam komen, kunnen ze net als bacteriën ziekmakend zijn. Van sommige virussen kan het lichaam zo ziek worden, dat het gevaarlijk wordt. Virussen leven en delen in kleine bouwstenen van het lichaam, die cellen heten. Als er teveel virussen in een cel zitten, gaat de cel stuk. En als er teveel cellen stuk gaan, kan men ziek worden of zelfs overlijden.
Wat doen bacteriën?
Ze groeien en delen. Hoe beter de omstandigheden voor de bacterie zijn, hoe sneller ze groeien en delen. Iedere deling betekent dat er uit één bacterie twee nieuwe ontstaan, die zich ieder ook weer in tweeën delen etc. etc. Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E.coli-bacterie zich in 20 minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over 20 minuten twee bacteriën zijn, over 40 minuten 2x2=4 en over een uur 4x2=8. Over 24 uur zijn dat er ruim 1.000.000.000.000.000.000.000 (1 triljard)!
Wat doen virussen
Ieder mens komt voortdurend in contact met mogelijke ziekteverwekkers zoals virussen. Soms dringt het virus het lichaam binnen en ontstaat een infectie. Als het virus zich verder uitbreidt, kunt u klachten krijgen. Het lichaam reageert op de indringer met een ontstekingsreactie. De stoffen die daarbij vrijkomen, geven ziekteverschijnselen. De verschijnselen hangen af van de eigenschappen van het virus en het lichaamsdeel of orgaan waarvoor het virus voorkeur heeft.
Virusinfectie
Griep en verkoudheden zijn de meest voorkomende virusinfecties. Veel virusinfecties worden door handcontact en hoesten overgedragen. De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf.
Bron: RIVM / Nederlands Huisartsen Genootschap.
Deactiveren van luchtgedragen micro-organismes zoals bacteriën, virussen, schimmels en sporen
De luchtzuiverende werking van Clean Air Optima luchtreinigers deactiveren in de binnenlucht aanwezige bacteriën, virussen, schimmels en sporen. Hierdoor wordt het risico van allergische reacties en het overdragen van bacteriën en virussen tot een minimum gereduceerd.