
Luchtvochtigheid
Het binnenklimaat wordt bepaald door de invloed van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en luchtbeweging. Voor het ideale binnenklimaat is de luchtvochtigheid vaak bepalend. Mensen kunnen gezondheidsklachten ondervinden door vocht in de woning of in gebouwen. Een te droge lucht in woningen of gebouwen kan trouwens ook tot gezondheidsklachten leiden.
Lage luchtvochtigheid
Naast gezondheidseffecten van wonen in een vochtig huis of werken in vochtige ruimtes in gebouwen, kunnen er ook gezondheidseffecten ontstaan door het wonen in een huis of werken in een ruimte met een lage luchtvochtigheid.
Vooral in de periode waarin de verwarming gebruikt wordt daalt de relatieve luchtvochtigheid (Rv) vaak onder het voor woon- en werkvertrekken geadviseerde minimum van 40% Rv. Vooral in de winter ontstaat vaak te droge lucht in de ruimtes die we verwarmen. Want hoe kouder de binnenlucht is, des te minder vochtigheid de lucht op kan nemen. In de zomer kan te droge binnenlucht veroorzaakt worden tijdens hete zomerse dagen of door airco installaties die vaak voor langere perioden ingeschakeld moeten worden.
In het stookseizoen kunnen bewoners van ongeveer vijf procent van de Nederlandse woningen last hebben van een lage relatieve luchtvochtigheid. Vooral contactlensdragers en mensen met allergieën en huidklachten, kunnen last krijgen van bijvoorbeeld droge ogen en een droge huid.
Hoge luchtvochtigheid
Vochtproblemen ontstaan in de binnenruimte van woningen of gebouwen wanneer vochtige lucht door onvoldoende ventilatie blijft hangen. Dit vocht kan in woningen afkomstig zijn van bijvoorbeeld koken, douchen of afwassen. Sommige woningen en gebouwen hebben door een bouwkundig gebrek al vochtproblemen. Door verbeteringen in de bouw is een afname in vochtproblemen te zien.
Schimmels kunnen bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, een verergering van luchtwegklachten of allergische reacties, zoals hooikoortsachtige verschijnselen veroorzaken. De meeste schimmels groeien goed op warme, vochtige plaatsen.
Optimale luchtvochtigheid
De door medische specialisten aanbevolen optimale luchtvochtigheid ligt in het bereik van 40 tot 60% relatieve luchtvochtigheid. De mens ervaart de lucht in binnenruimtes met een luchtvochtigheid in dit bereik als aangenaam en optimaal bevochtigd. De luchtvochtigheidsgraad is hiermee ideaal voor de gezondheid van mens en dier en gelijktijdig worden meubels, houten vloeren, muziekinstrumenten, antiquiteiten, planten en veel meer waardevolle zaken in het interieur tegen uitdroging beschermd.
Effect Clean Air Optima ultrasoon luchtbevochtiging
De Clean Air Optima ultrasoon luchtbevochtigers bieden de meest effectieve methode voor luchtbevochtiging in binnenruimtes. Ultrasoon water verneveling wordt uitgevoerd door een klein hoogfrequent trilplaatje (ultrasoon membraam) in het waterreservoir. Het ultrasoon membraam zorgt ervoor dat het water microfijn wordt verneveld tot koude of warme mist die dan door een zachte ventilator luchtstroom via een 360° draaibare nevelverdeler aan de binnenlucht wordt afgegeven en daar direct verdampt. Bevochtiging met ultrasoon is zeer geschikt voor toepassing in woonruimtes, kantoor en op de werkplek.
De unieke Clean Air Optima ultrasoon luchtbevochtigers combineren door hygrostaat geregelde automatische luchtbevochtiging met krachtige luchtreiniging door ingebouwde ionisator.
Effect Clean Air Optima luchtontvochtiging
Het thermo- elektrische Peltier- element in de Clean Air Optima elektronische luchtontvochtiger CA-703 is een elektrische component welke gebruikt wordt om warmte te verplaatsen van een koude naar een warme plek. Een aaneenschakeling van Peltier eenheden kan praktisch als koel (- of verwarming) element toegepast worden en laat vocht condenseren. Op deze wijze is een warmtepomp werking gerealiseerd zonder bewegende delen of vloeistoffen. De Clean Air Optima luchtontvochtiger CA-703 is daardoor zeer onderhoudsarm en trillingsvrij door het ontbreken van een compressor!
Systeem condesatie droging CA-703
Het unieke ontwerp van de CA-703 combineert effectieve luchtontvochtiging met krachtige luchtreiniging door ingebouwde ionisator, UV LED en fotokatalytisch filter. De compacte, supersterke en geavanceerde Clean Air Optima adsorptie-luchtontvochtiger CA-703 met ionisator en voorfilter voor luchtreiniging onttrekt binnenruimtes de overtollige vochtigheid en beschermt actief voor schimmelvorming, vlekken, corrosie en moddergeur. Daardoor word ook de bouwsubstantie en nog belangrijker uw gezondheid beschermd.
Systeem adsorptie droging CA-704
Het kernstuk van de adsorptie-luchtontvochtiger CA-704 is de adsorptierotor. De adsorptie-luchtontvochtiger CA-704 onttrekt de lucht direct water, door het hygroscopische materiaal, dat op de honingraat structuur van de adsorptierotor is aangebracht. Dit materiaal neemt een groot deel van de vochtigheid op. De lucht verlaat de adsorptierotor droog. Omdat de rotor langzaam verder draait, wordt het gedeelte, dat met vochtigheid verzadigt is, met hulp van een elektrisch element verwarmd, de vochtigheid verdampt en wordt in de watertank verzameld of via de waterslangaansluiting afgevoerd.
Wasdroging door CA-704
De uitgeblazen lucht is ca. 10-12 graden warmer als de aangezogen lucht. Daardoor ondersteund de luchtontvochtiger CA-704 de droging van uw was. In vergelijking met een wasdroger is dit tegelijk een zeer energiebesparende en milieuvriendelijke methode voor wasdroging. De door de ionisator tijdens de wasdroging geproduceerde negatieve ionen hebben bovendien een sterke antistatische werking hetgeen zich positief bij de wasdroging uitwerkt.